İçeriğe Dön
Olson Kundig Interior

Olson Kundig: Doğallığın Çerçevesinde Tasarımlar

Architect Jim Olson
Architect Tom Kundig

Jim Olson ve Tom Kundig ikilisinin fikirlerini ve yaratıcılıklarını birleştirdiği, pür tutkudan doğan bir proje olan Olson Kundig, doğanın ve sanatın en saf birleşimini gözler önüne seriyor. 1996 yılında kurulmuş olsa da firmanın köklerinin izini 60’lı yıllara kadar sürmek mümkün: Jim Olson için Amerika’nın doğal çevresi ile yaşam alanları arasındaki ilişkiyi keşfetmek, yeni bir şey değil. Olson Kundig de işte tam olarak bu noktadan ilerliyor. 

“Binalar; doğa, kültür ve insanlar arasında köprü kurabilirler. Biz de ilham verici çevrelerin, insanların yaşamları üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanıyoruz.”

Tour Dalarö House by Olson Kundig

Olson Kundig ve Sürdürülebilirlik

Hümanist bir yaklaşımla” sürdürülebilir projeler ortaya koymayı amaç haline getirmiş firma, içerisi ile dışarısı arasındaki sınır çizgisini bulanıklaştırıyor. Sonuçta insanların doğadan ayrılamayacağını, ayrılmaması gerektiğini vurgulamış oluyorlar. Sürdürülebilirlik, firmanın en önemli yapıtaşlarından bir tanesi. Zarafetin ve inceliğin, tüketim kültürüne ve yapaylığa bağlı olmadığını gösteriyorlar. Olson Kundig firmasının lüks anlayışını, “doğayla iç içe yaşamak, lükslerin en büyüğüdür,” diyerek özetliyor Jim Olson. 

Olson Kundig'in farkı, yaşam alanlarından iş yerlerine kadar geniş bir yelpazede insan deneyimini öne çıkarması. Ekip, küçük ölçekli projelerde özgünlüğü ve insan merkezli yaklaşımıyla doğayı ve yaşamı yeniden yorumluyor. Her şeyden öte insanlığı, duyguları ve çevreyi ön planda tutarak tasarımlarını şekillendirirler. Firmanın tasarım ekibi, her projede tutkuyla çalışıyor ve her ayrıntıya özen gösteriyor. Böylece, insanların günlük yaşamlarında makineleşmenin ortasında bir an durarak nefes almasını sağlıyorlar.

Binaların, içlerinde yaşayan insanlar tarafından değiştirilebildiği” fikri, Olson Kundig binalarının temellerini oluşturan bir diğer yapıtaşı. Firmanın harikalar yaratan mühendisi Phil Turner tarafından tasarlanan karmaşık menteşe, makara ve yatak sistemlerini kullanan cepheleri, oluşturdukları mimariye dokunsal bir deneyim kazandırıyor ve insanları çevre ile olan bağlantılarını yeniden düşünmeye zorluyor. Bu tür manivela ve makaralar da artık Olson Kundig'in imzası haline gelmiş.

Chicken Point Cabin designed by Olson Kundig Architects

Chicken Point Cabin

Chicken Point Cabin, Olson Kundig’in tam bu bahsettiğimiz dizayn ilkelerini somutlaştıran bir proje. Kuzey Idaho’da bulunan bu bina, Tom Kundig’in liderliğinde doğmuş bir tasarım. Gölün hemen yanında küçük bir yaşam alanı kurmayı hedefleyen müşterinin tek isteği, göle olabildiğince açık bir yapı oluşturmak. Olson Kundig’in yetenekli ekibi de bu isteğe dört elle sarılarak cevap veriyor, binanın göle bakan cephesine bir cam duvar ekliyor. 

Hand-turned lever Olson Kundig
Hand-turned lever system Olson Kundig

6x9 metrelik bu duvar, Olson Kundig imzalı el ile çevrilen bir manivela yardımı ile tamamen açılabiliyor. Böylece eşsiz bir yapı elde edilmiş oluyor: İnsan eliyle oluşturulan yaşam alanı nerede bitiyor, doğa nerede başlıyor bilemiyorsunuz. Uçsuz bucaksız göl manzarası, adeta evin en kıymetli misafirlerinden bir tanesi haline geliyor. Ne doğa insana ne de insan doğaya hükmediyor: Doğa ve insanın huzurlu birlikteliği vurgulanmış oluyor.

Martin

Martin's Lane Winery

Tom Kundig'in liderliğinde ortaya çıkan bu Kanada'daki şaraphane, Olson Kundig'in sembolik işlerinden biri olarak öne çıkıyor. İçerideki şarap üretimi ile dış çevrenin topografisi arasında anlamlı bir ilişki kuruluyor. Bina, ortadan ikiye bölünmüş bir tasarımıyla üretim sürecini bir tarafta ve misafir alanını diğer tarafta konumlandırarak işlevselliği ve estetiği bir araya getiriyor.

Bu yaklaşım, ziyaretçilere hem üretim sürecini hem de doğal çevrenin güzelliklerini deneyimleme fırsatı sunuyor. Özetle Olson Kundig'in Martin's Lane Winery'de ortaya koyduğu benzersiz tasarım, şarap üretimini bir sanat eseri gibi sunarak ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Martin

“Bina ikiye ayrılmış durumda, bir taraf toprağı gerçek anlamda takip ederken öbür taraf ise ufuk çizgisini izliyor. Bu projede en sevdiğim detay, bu iki parçanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan büyü.”

The stairs inside the Martin
The Stairs inside the building of Martin

Martin’s Lane Winery tasarımında Olson Kundig, bilim ile sanatı da doğa üzerinden özdeşleştiriyor. Binanın içerisinde yer alan merdivenler, Fibonacci sekansı baz alınarak tasarlanmış. Ayrıca şaraphanenin üretim için ayrılmış yarısı, yerçekiminin avantajından da faydalanma imkanı sunuyor. Böylece bilimsel kusursuzluk, doğal çevrenin büyüsüyle bir araya geliyor. Eşsiz bir bütünlük! 

Martin

“Yaptığımız her şeyin ilham kaynağı doğa. Doğa, insan olmanın temelidir. Bilim doğadır, matematik doğadır, kültür doğadır, bu böyle gider.”

Desert House designed by Olson Kundig

Olson Kundig'den İlhamla, Evinize Çok Yakışacak Architettura Sonora Ürünleri

Desert House

1950’li yıllarda kış tatilinin ve modernizmin en şahane ayrıntılarından bir tanesi olan Palm Springs, klimanın icadıyla sıradan bir banliyöye dönüşmüş. Olson Kundig, Desert House ile bu alanı özüne döndürmeyi ve doğayla yeniden kavuşturmayı amaçlıyor. Palm Springs’in köklerini, geleceğe bakan bir tasarım ile buluşturarak geçmiş ve gelecek arasında elle tutulur bir bağ kuruyor. 

Desert House Wooden Door
Desert House Interior by Olson Kundig

Toprak tonlarındaki bu dizayn, çölün ortasındaki bir vaha izlenimi uyandıracak kadar güzel. Binanın yapımında kullanılan beton, taş, sıva, ahşap gibi doğal malzemelerle binanın çevresinin toprak tonları bir araya geliyor. İç tasarımı Olson Kundig ile Terry Hunziker işbirliği ile yapılan Desert House, yumuşak renkleri sayesinde hem göz yormuyor hem de doğal ışığın evin atmosferi içerisinde güzelce dağılmasını sağlıyor. 

Sawmill House designed by Olson Kundig

Sawmill

Kaliforniya’nın yüksek dağlarında bulunan Sawmill, bulunduğu konumun kazandırdığı tüm avantajlara ve dezavantajlara sıkıca sarılıyor. Göz kamaştırmasının yanında net sıfır emisyona sahip bir tasarım olmasıyla da ön plana çıkıyor. Yazları yangın tehlikesi olan, kışları da aşırı soğuk geçen bir noktada duran Sawmill, Olson Kundig tarafından yapılan en zorlayıcı fakat en başarılı projelerden biri. 

Sawmill House Details by Olson Kundig
Desert House Interior by Olson Kundig

Çevresindeki blok duvarlar, gündüzleri ısıyı emiyor ve böylece aşırı sıcaktan koruyor. Soğuk kış gecelerinde ise bu emilen ısı, evin içerisine dağıtılıyor. Böylece herhangi bir klimadan yararlanmadan tamamen doğal olarak ısı regülasyonu sağlanıyor. Neredeyse 8 metre uzunluğundaki cam duvar, tamamen açılıp kapanabiliyor. Bu sistemi oluşturan mekanizma ise tamamen geri dönüştürülmüş sulama pompasından yapılmış. Sawmill, hemen hemen her şartlarda sürdürülebilirliğin mümkün olduğunu ispat eder nitelikte

Overlake Park Presbyterian Church by Olson Kundig

Overlake Park Presbyterian Church

Minimalist tasarımıyla bu kilise, spiritüalizmin insana kattığı sakinliği somut hale getiriyor. Doğal tonlar, doğal ışıklar, ağaçlar, yeşillikler, toprak… Dış tasarımından en iç noktalarına kadar sembolik olan kilise, inancın insan ötesi ve birleştirici gücünü vurguluyor. Kilisenin dışından iç kısmına geçişi sağlayan koridorlar ile Olson Kundig, ruhun yolculuğunu gözle görülür hale getiriyor. 

Üstelik bu tasarım, binadan faydalanacak olan cemaat ile Olson Kundig ekibi arasında ortak bir çalışma yürütülerek oluşturulmuş. Böylece binanın baştan sona insan yorumuyla donatılıyor. Odağın ibadetten kaymaması, dini çerçevenin modernist bir tasarımda kaybolmaması ve doğa ile din arasındaki dengenin açıkça gösterilmesi amaçlanarak Overlake Park Presbyterian Church, yavaşça şekil almış. 

Olson Kundig Church Design
Olson Kundig Church Interior

“İnsanlara dokunan bir mekan yaratmanın yolu, bizi insan yapan temel nitelikleri ve dünyamızla olan ilişkimizi kavrayabilmekten geçiyor.”

Olson Kundig, birlikte çalışan ve yaptığı işi çok seven 300 kişilik bir ekipten oluşmakta. Seçkin sanatçılarla ve zanaatkarlarla ortak çalışma yürütüyor, el emeğinin güzelliğini tasarımlarında temel alıyorlar. Ortak çalışmaya dayalı, insancıl, sağlıklı ve yaratıcı çevreler oluşturuyorlar. Tasarımlarıyla doğanın her insana ilham verebileceğini, evin içerisinde olsak dahi aslında yeşilliğin ve toprağın kucağında olduğumuzu hatırlatıyorlar. 

Eski Makale
Yeni Makale
Kapat (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

Enter'a tıklayarak katılmak için +18 yaşından büyük olduğunuzu doğruluyorsunuz JUSTSTANDART.

Arama

Sepetim

Sepetiniz Boş!
Alışverie Başla